Die eeuwige twijfel aan jezelf..

Herken jij dit ook? Een collega spreekt je aan over een project of onderwerp waar jij betrokken bij bent. En daar gebeurt het (alweer), alle alarmbellen gaan af: “Help! Weet ik het antwoord wel? Heb ik het goed gedaan? Val ik nu niet door de mand, hebben ze door dat…?” Dat stemmetje in je hoofd, dat zich regelmatig roert en je van je stuk brengt. Dat stemmetje maakt dat je gaat twijfelen aan je eigen kennis en kunde.

Wij mensen worden dagelijks door ongeveer 60.000 gedachten ‘lastig gevallen’.

Als je een bekende hiernaar vraagt zullen de meeste mensen erkennen dat ze hier in meer of mindere mate ook last van hebben.

De vraag is: wat doe je ermee?

Gedachten – groot of klein – ontstaan vanuit ervaringen uit eerdere (soms soortgelijke) situaties. Sommige van deze situaties dateren al uit je jeugd: je hebt als kind iets meegemaakt waar je erg van onder de indruk bent geraakt. Destijds heb je een manier bedacht om met dat gevoel van angst of schrik om te gaan. Nu ondervind je dat deze oplossing van jezelf, uit je kindertijd, nog altijd je eerste reactie is in angstige of onverwachte situaties.

Het goede nieuws is dat je bij je zelf te raden kunt gaan wat er nu echt waar is van een dergelijke gedachte of reactie. Hoe deze reflexgedachte is ontstaan en of het zinvol is om deze gedachte tijd en ruimte te geven.

Want één ding is zeker: het gros van deze gedachten is feitelijk niet waar!

En daar waar de gedachte een kern van waarheid bevat, kun je vanuit je huidige kennis en ervaring onderzoeken hoe hier slimmer mee om te gaan. En dat noemen we dan persoonlijke groei!

Daag jezelf uit en ga hier eens mee spelen. Denk eens na over wat je denkt. Succes!

PS. Ik ben erg benieuwd of jij dit herkent. Wat zijn jouw bevindingen? Laat het weten in een reactie.

-Ellen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *