Stress & Burn Out: Alles wat je moet weten

Stress burn-out neerwaartse spiraal

Wat is stress en hoe gaat het mis?

Heel kort door de bocht: een burn-out is een Chronisch Stress Syndroom, dat een lichamelijke basis heeft. Het ontstaat wanneer je natuurlijke stress-systeem langdurig (over)belast wordt. Als je energielevel onvoldoende aangevuld wordt, je lange tijd in ‘overdrive’ staat en te weinig uitrust. Hierdoor gaat je stresssysteem anders functioneren.

Dat heeft vergaande gevolgen: diverse zenuwcentra in je brein, je hormoonhuishouding en immuunsysteem raken ontregeld. Je kunt je voorstellen dat er dan psychische en fysieke klachten ontstaan.

Niemand raakt plotseling burn-out – hoewel dat soms wel zo voelt. Het is altijd het gevolg van een lange periode van roofbouw. Bijvoorbeeld doordat je te veel werkt, sport, piekert, lijdt aan een chronische ziekte, eenzaam bent, getraumatiseerd bent of een ongezonde levensstijl hanteert. Hoe je dan precies burn-out raakt, zie je hier:

Help!

Merk je dat je dicht tegen je grenzen aanzit en weet je niet zo goed hoe erger te voorkomen, ga in gesprek met je leidinggevende en zoek hulp bij een opgeleid coach of psycholoog om weer dichtbij jezelf te komen en de signalen van je lijf weer te leren herkennen en erkennen.

Ben je inmiddels al uitgevallen of voel je dat het zo echt niet langer kan, ga naar de huisarts en vraag om begeleiding voor herstel. Een opgeleid coach weer precies hoe jou te begeleiden in deze ongewenste en lastige situatie.

Bron: CSR Centrum

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *